top of page

SURVIVALRUN

WAT IS DAT?

Een survivalrun is een hardloopwedstrijd waarbij onderweg verschillende hindernissen overwonnen dienen te worden. De proeven zijn dikwijls variaties of combinaties van enkele basis oefeningen.

 

Het parcours loopt door alle terrein (bos, veld, rivier, beek, onkruid). Je hebt de korte (4 tot 7km), middellange (9 tot 12km) en de lange afstand (16 tot 18km).

 

Wedstrijdlopers bekampen mekaar in drie circuits: de Korte SurvivalRun (KSR) voor de korte afstand met een 30-tal hindernissen, de Middellange SurvivalRun (MSR) voor de korte afstand met een 40-tal hindernissenn en Lange SurvivalRun (LSR) voor de lange afstand met een 50-tal hindernissen.

Ben je geen getrainde wedstrijdloper, dan kan je steeds meedoen met de recreanten, waarbij de moeilijkste proeven wegvallen of gemakkelijker gemaakt zijn.

 

Desalniettemin blijft een survivalrun ook voor deze groep een zware onderneming. De ambitie van de beginnende survival atleet is dan ook aan te komen met het polsbandje waarmee iedereen aan de start vertrekt en dat moet ingeleverd worden indien een hindernis niet lukt.

 

Je bandje houden is een sterke motivator.

Waarom kunnen wij dit en u (nog) niet.

 

Hoewel er bij survival een zekere dosis kracht komt kijken is het toch een heel technische sport. Tijdens een wedstrijd zijn er gewoon te veel proeven om enkel op je armkracht te rekenen. Techniek zorgt ervoor dat de armen ontlast worden daar waar mogelijk. Maar wees gerust er blijven dan nog genoeg momenten over om eens stevig aan die armen te trekken. Om die momenten te overleven is enige training noodzakelijk. Dit vooral op uithouding in de spieren, eerder dan op maximale kracht. In de toekomst zullen we hier de verschillende technieken van survival didactisch uit de doeken doen.

Kleding

De kleding moet vooral lekker zitten en niet te wijd zijn. Kleding beschermt je tegen kou en schaafplekken van touwen, netten of bijvoorbeeld braamstruiken. Daarom loop je altijd in een lange tight en zorg je ervoor dat ook je enkels bedekt zijn. Je bovenkleding pas je aan aan de temperatuur. Bijvoorbeeld een t-shirt met daaronder eventueel een thermoshirt met lange mouwen.

Bij een survivalrun krijg je als recreant en wedstrijdloper een wedstrijdshirt met daarop je startnummer.

Hardloopschoenen met extra profiel zoals trailschoenen zijn geschikt voor survivalrun. Het materiaal moet extra sterk zijn omdat je schoenen nogal wat te verduren krijgen met al die touwen en netten.

Als je het erg koud hebt draag dan een muts, kol en handschoenen die je makkelijk van je handen kunt schuiven. Klimmen met handschoenen is niet aan te raden. Je ziet veel survivalrunners dit praktisch oplossen met afgeknipte sokken als handschoenen.  Niet mooi, wel handig!

1.

BASIS TECHNIEKEN

Voetklem, apenhang, portiek, houthakken, swingover, catcrawl, enteren, boogschieten. 

2.

GEVORDERDE TECHNIEKEN

Overpakken, korte touwen, autobanden onderdoor, uitgesteld overpakken, kappen, achterwaartse swingover

3.

COMBINATIES

Overpakken, korte touwen, autobanden onderdoor, uitgesteld overpakken, kappen, achterwaartse swingover

bottom of page